Privacyverklaring en cookies

Out And About – Privacyverklaring

Outandabout.be is een persoonlijke website (blog) beheerd door Dirk Deckx via een content management systeem genaamd WordPress.
Er vinden geen commerciële activiteiten plaats op deze site en ik hou me geenszins bezig met het ‘ronselen’ van persoonsgegevens om er mezelf of anderen enig voordeel mee te doen.

De berichten op deze site zijn er gekomen om al mijn reis- en outdoor-ervaringen te bewaren voor mezelf en mijn gezin zodat we er later met plezier op kunnen terugkijken. Het is fijn om al deze info ook met anderen te kunnen delen via dit platform en zo inspiratie en kennis te bieden aan iedereen die gelijkaardige activiteiten wil ondernemen.
Dit is de enige bestaansreden van deze website.
Omdat ik zelf ook veel belang hecht aan privacy leg ik hieronder graag uit welke gegevens het systeem (al dan niet automatisch) over de bezoekers bewaart en waarom.  Ik hou me hierbij aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR).

Welke persoonlijke gegevens worden van jou bewaard ?

1. Via mijn contactpagina
Hier kan iedereen vragen en opmerkingen achterlaten. Daarvoor heb ik natuurlijk een minimum aan gegevens nodig teneinde een antwoord te kunnen versturen. Het contactformulier vraagt volgende persoonsgegevens :

  • Naam en voornaam
  • E-mail adres

2. Via de nieuwsbrief
Iedereen die geïnteresseerd is kan zich abonneren op mijn nieuwsbrief.  Hierin wordt slechts één veld ingevuld :

  • E-mail adres

Outandabout.be verzamelt geen gegevens van personen jonger dan 16 jaar. Aangezien dit voor mij vrijwel onmogelijk te controleren is raad ik ouders aan om mij rechtstreeks te contacteren indien ze vermoeden dat hun minderjarig kind hier persoonsgegevens heeft achtergelaten. Ik verwijder deze gegevens dan onmiddellijk uit het systeem.

Hoe en waar worden uw gegevens bewaard ?

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat deze website draait op de servers van een extern hostingbedrijf waarmee ik een verbintenis heb aangegaan.  Het gaat hier om de provider Siteground waarvan de voorwaarden en het beleid hier te lezen zijn. 

Alle persoonsgegevens die outandabout.be verzamelt en bewaart komen dus op hun beveiligde servers terecht.
Alle verzamelde data is geëncrypteerd en beveiligd met een gebruikersnaam en paswoord. Outandabout.be verleent Siteground nooit toestemming om uw persoonsgegevens te delen met derden.
Met het oog op een snelle recuperatie van gegevens na een systeemcrash zal alle data ook regelmatig een backup krijgen, zowel op de servers van Siteground als op mijn eigen computersysteem. Deze bestanden zijn niet toegankelijk zonder een gebruikersnaam en een paswoord.

Voor de nieuwsbrief maak ik gebruik van Mailchimp. Dit bedrijf houdt zich strikt aan de regelgeving (GDPR) en heeft dit duidelijk gemaakt in hun eigen privacybeleid.

Worden uw persoonlijke gegevens gedeeld met derden ?

Outandabout.be deelt NOOIT gegevens met derden. Dit kan uitzonderlijk wel gebeuren als de bevoegde autoriteiten er specifiek om vragen in het kader van een gerechtelijk onderzoek.

Hoe lang worden uw persoonlijke gegevens bewaard ?

Outandabout.be bewaart de verzamelde gegevens niet langer dan strikt noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor ze nodig zijn.
Na het laatste gebruik blijven ze maximaal vijf jaar bewaard.
Indien u publieke reacties achterlaat onder een blogartikel dan blijven deze permanent zichtbaar. U kunt natuurlijk altijd vragen om deze te verwijderen.
Backup-bestanden van meer dan drie jaar oud worden altijd verwijderd.

Uw gegevens inzien, aanpassen of verwijderen

Je hebt altijd het recht om je bewaarde persoonsgegevens in te zien, aan te passen of te verwijderen. Neem gewoon even contact op met mij en ik doe meteen het nodige.

Wat doet outandabout.be om uw gegevens te beveiligen ?

  • Het voortdurend updaten van de gebruikte software (WordPress) en bijhorende plugins.
  • Het dagelijks nemen van beveiligde backups.
  • De website draait onder een beveiligde verbinding (https) wat u kunt zien aan het hangslotje in de adresbalk van uw browser.

En het zit het met die zogeheten ‘cookies’ ?

Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op uw computersysteem, smartphone of tablet geplaatst worden tijdens het bezoeken van een website. Ze dienen voornamelijk om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. Zo hoef je bijvoorbeeld niet telkens opnieuw in te loggen en onthouden ze bepaalde persoonlijke voorkeuren. Een cookie slaat geen persoonlijke gegevens op zoals je naam, telefoonnummer, enz…

Outandabout.be gebruikt alleen noodzakelijke cookies en enkele cookies van derden voor analytische doeleinden (bezoekersstatistieken). Hier volgt een overzicht :

  • Functionele cookies / sessie cookies
    Deze zijn nodig voor een goede werking van de site. Ze onthouden ondermeer uw logingegevens en worden op uw systeem geplaatst bij het openen van uw browser en verwijderd bij het sluiten ervan.
  • Analytische cookies
    Dit zijn cookies van derde partijen die gebruikersstatistieken kunnen bijhouden. Deze zijn nuttig om te weten welke pagina’s het populairst zijn en van waar onze bezoekers komen.
    Outandabout.be gebruikt Google Analytics en WP-Statistics om anonieme info te verzamelen.  Ik heb hiervoor een overeenkomst afgesloten met Google. Belangrijk voor u om te weten is dat het systeem de IP-adressen anonimiseert door de laatste drie cijfers te maskeren. In de Google Analytics instellingen heb ik alle opties om gegevens te delen uitgeschakeld. Outandabout.be gebruikt geen andere Google-diensten in combinatie met de Google Analytics cookies.
    Ook WP-Statistics anonimiseert de IP-adressen.
  • Andere cookies van derde partijen
    Hier gaat het om Facebook en Twitter. Outandabout.be gebruikt plugins om de berichten te kunnen delen met anderen via uw sociale media.  Facebook en Twitter delen geen info met derden.

Waar kunt u met uw klachten terecht ?

Al je vragen en klachten kan je versturen naar :

Dirk Deckx
info@outandabout.be

De toezichthoudende autoriteit op het gebied van privacybescherming is de Gegevensbeschermingsautoriteit.