Kinderdijk en Keukenhof, de charmes van Nederland

De 19 historische windmolens van Kinderdijk langs de Lek rivier behoren tot de beroemdste van Nederland. Misschien wel van de hele wereld. Sinds 1997 behoort dit natuurlijk schilderij tot het Werelderfgoed (UNESCO) en terecht. Het is een belangrijke toeristische trekpleister geworden.

De – zéér populaire – windmolens van Kinderdijk

Het was reeds sinds 2007 geleden dat ik hier nog eens passeerde en ik keek er naar uit om het prachtige gebied nog eens te bezoeken. Ik vrees echter dat het wel eens de laatste keer zou kunnen zijn. Neen, het ligt niet aan de molens… deze zijn nog altijd schilderachtig mooi, net zoals de rustieke natuur waarin ze gelegen zijn.

Als je echter verwacht om hier op een zonnige weekend- of vakantiedag de rust terug te vinden dan zit je er glad naast. Het wandel-en-tegelijk-fietspad dat je langs de molens leidt wordt druk bezocht door honderden toeristen uit alle landen ter wereld, hele busladingen vol. Afgezien van de vele wandelaars om je heen moet je vooral voortdurend voor en achter je kijken als je niet wil aangereden worden door één van de vele fietsers die zonder afremmen tussen de wandelaars door zigzaggen.

Windmolens van Kinderdijk

Heb je een hekel aan massatoerisme en drukte, bezoek Kinderdijk dan best op een werkdag of kies een zwaar bewolkte, stormachtige dag. Vanuit fotografisch oogpunt bekeken kan dit bovendien schitterende plaatjes opleveren en wordt je wellicht heel wat minder voor de voeten gelopen.

Maar bon… dat gezegd zijnde, dit is een persoonlijke perceptie. Het is niet de bedoeling om Kinderdijk in een negatief daglicht te plaatsen want dat verdient het niet. Het blijft een zeer mooie en waardevolle ervaring.

Windmolens van Kinderdijk

Waardevolle historische erfenis

De 19 molens werden in de 18e eeuw gebouwd in het poldergebied van de Alblasserwaard. Ze vormen samen één groot waterbeheersysteem. Het gebied ligt immers onder de zeespiegel en zonder de molens zou het overstroomd raken.
Sommige molens kregen als museum een nieuw leven en kan je bezoeken zodat je een beeld krijgt van de technologieën die in die tijd uitgedokterd werden om het water te beheersen.

De molens worden overigens nog steeds gebruiksklaar gehouden om eventuele stroompannes op te vangen en sommige zijn zelfs bewoond.

Tickets en parkeren

Ticketprijzen zijn intussen zeer sterk gestegen. In 2007 betaalde je nog 6 euro.
Momenteel betaal je al 16 euro op werkdagen en 19 euro in weekends en op feestdagen.

Wil je enkel tussen de molens wandelen of fietsen dan hoef je niet te betalen. Aan het bezoekerscentrum wandel of fiets je gewoon verder over de Molenkade Nederwaard. De molens liggen aan beide zijden van de weg.

Tickets zijn enkel nodig als je de molens van dichtbij wil zien. Inbegrepen in de prijs:

  • toegang tot de twee museummolens (Nederwaard (1738) en Blokweer (1630))
  • toegang tot de rondvaartboten die de hele dag door varen. Je hoeft hierop geen plek te reserveren. Gewoon opstappen en een half uurtje genieten van de tocht.
  • toegang tot een interessante multi-screenfilm die een mooi beeld geeft over de rijke geschiedenis van Kinderdijk. Je krijgt ook te horen waar de naam ‘Kinderdijk’ vandaan komt.

Gezien de mogelijke drukte beveelt men sterk aan om tickets vooraf online te kopen. Zo voorkom je onaangename verrassingen aan de kassa.
Hier kan je online tickets bestellen.

Parkeren dichtbij het bezoekerscentrum is soms gratis en soms niet. Als er een parkeerwachter aanwezig is betaal je 9,50 euro per auto.
Bekijk hier hoe het parkeerbeleid juist werkt.

Infogram rechts

Kinderdijk

Nederwaard 1b
2961AS Kinderdijk
Website

Keukenhof : bloemen, bloemen en bloemen…

Van Kinderdijk ging de rit verder naar Keukenhof in Lisse, niet voor de windmolens maar voor de bloemen… honderdduizenden ervan. Keukenhof groeide intussen uit tot één van de grootste bloemententoonstellingen in openlucht ter wereld. Het heeft een oppervlakte van 32 hectare die tijdens de bloeitijd van maart tot mei gevuld is met 7 miljoen tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten, enz…

Het lentepark Keukenhof werd opgericht in 1949 naar aanleiding van een bloemententoonstelling. Het landgoed zelf dateert al uit 1641 toen het kasteel Keukenhof gebouwd werd.

Er lopen wel 15 kilometer aan wandelpaden door het park, dus doe je er goed aan om een plattegrond mee te nemen. Deze zijn gratis te verkrijgen aan de ingang.
Intussen is het domein zo beroemd geworden dat het jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Hier ondervind je dus quasi dezelfde problemen als in Kinderdijk met overvolle paden. Ondanks het verbod om van de paden af te wijken zie je toch steeds weer opnieuw toeristen die het niet kunnen laten om tussen de bloemen te stappen voor hun levensbelangrijke selfies.

De grootste drukte kan je wellicht vermijden door zo vroeg mogelijk in de ochtend te vertrekken of zo dicht mogelijk tegen het sluitingsuur. Of ga op een gewone werkdag als dat enigszins mogelijk is.

Infogram rechts

Keukenhof praktisch

Het park is geopend vanaf maart tot mei tussen 08u00 en 19u30.
Volwassenen betalen 19 euro entree, kinderen van 4 tot 17 jaar 9 euro.
Om de soms ellenlange wachtrijen aan de kassa te vermijden kan je uw tickets best vooraf online bestellen (werkt met tijdslots).

Parkeren kan uitsluitend met een vooraf online geboekt parkeerticket. Dit doe je best tegelijk met je entreeticket. Het kost 6 euro per auto.

Tickets bestellen

Adres
Stationsweg 166a
2161 AM Lisse
Website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *