De Cliffs of Moher : het einde van de wereld

De Cliffs of Moher, deze naam zal bij vele actieve reizigers niet onbekend in de oren klinken.  Het is een absolute topattractie in Ierland, een beetje op hetzelfde niveau als de Giant’s Causeway in Noord-Ierland.  Druk bezocht… héél druk… busladingen vol toeristen, souvenirstalletjes, restaurants, bezoekerscentrum en al wat er bij hoort.  Je vindt het leuk of je haat het. In elk geval kan je er niet omheen als je dit juweel van de natuur wil bezoeken.

Hoog, hoger, hoogst

Grenzend aan een ander natuurfenomeen – The Burren– loop je hier over de hoogste kliffen van Europa. De iconische Cliffs of Moher, gelegen langs de Ierse westkust, veertien kilometer lang en tot maar liefst 200 meter hoog laten de haren in je nek omhoog rijzen als je het waagt om over de rand naar beneden te kijken. Ze zijn maar liefst 319 miljoen jaar oud en het lijkt alsof je hier het einde van de wereld bereikt hebt, een natte droom voor aanhangers van de ‘Flat Earth Society’ 🙂

Cliffs of Moher
Cliffs of Moher : vele kilometers wandelplezier

Eenmaal voorbij het epicentrum van de toeristenmassa is deze rand puur natuur en dus onbeschermd ! Je wandelt rakelings langs de klifranden en voelt je knieën knikken als je plots geconfronteerd wordt met de felle winden die om je oren blazen.  Opletten dus, zeker als je met kinderen reist ! Hoe verder je van het bezoekerscentrum weg wandelt hoe minder toeristen je ziet. De grootste massa blijft in de buurt van O’Brien’s Tower rondhangen.

Woorden schieten te kort om dit natuurfenomeen te beschrijven. Hier moet je zelf staan en je zintuigen de kost geven: horen, zien, ruiken en voelen. Genieten en beven tegelijk 🙂

Het mooiste stuk (maar natuurlijk ook het drukst gefotografeerde) ligt aan de linkerzijde van het bezoekerscentrum. Dit stuk is verhard en geschikt voor rolstoelgebruikers.
Ik raad aan om op zijn minst zo ver mogelijk richting Hags Head te wandelen om de drukte te ontlopen. Het pad is hier en daar smal en kan er afhankelijk van het weer glibberig bij liggen. Er is geen beveiliging voorzien! Vermits je hier en daar rakelings langs de afgrond stapt is extra waakzaamheid geboden als je met kinderen wandelt.

Vogelliefhebbers komen (voorzichtig) aan hun trekken

Overal tegen en in de steile kliffen zijn heel wat vogels te spotten die er hun nestjes uitkiezen. Je moet er wel wat voor over hebben om ze goed te kunnen observeren. Op je buik kan je in het malse gras voorzichtig tot aan de rand schuiven en naar beneden kijken (niet voor mensen met hoogtevrees dus).

Nestelende vogels
De kliffen trekken ook veel vogelliefhebbers aan.

Betalen of niet ?

Net zoals bij de Giant’s Causeway hadden we ook hier het gevoel dat we het slachtoffer werden van een ‘toeristenval’. Iedereen gaat op zoek naar een parkeerplaats en vindt die ook, vlak tegenover het bezoekerscentrum. Gemakkelijk, dat wel, maar van zodra je staat aan te schuiven krijg je de tarieven te zien: 8 euro per persoon(kinderen -12j gratis).
Als je vooraf online boekt krijg je korting.

Er zijn heel wat reizigers die terecht menen dat de overheid toeristen bewust de indruk wil geven dat de Cliffs of Moher enkel tegen betaling kunnen bezocht worden. Dit is echter niet het geval. De entreeprijs omvat de parking, toegang tot het bezoekerscentrum en de educatieve ‘Atlantic Edge’ multimedia ervaring.
Ben je hierin niet geïnteresseerd dan kan je perfect naar de kliffen wandelen zonder te betalen. Er is geen controle!
Natuurlijk heeft men er gladjes voor gezorgd dat er in de nabije omgeving nergens langs de weg kan of mag geparkeerd worden. Wil je toch gratis parkeren dan kijk je tegen een paar extra kilometers wandelen aan, maar het is een optie.

Hou er ook rekening mee dat er langs het smalle wandelpad geen toiletmogelijkheid is !

O'Brien's Tower
Vlak aan het bezoekerscentrum staat O’Brien’s Tower

Alternatief : starten vanaf Hags Head of Doolin

Een haalbaar alternatief is om de Cliffs of Moher te bezoeken vanaf de zuidelijke kant (Hags Head). Hier kan je je auto kwijt op een veel kleinere parking voor 2 euro (per auto).
De kliffen zijn hier wel minder hoog dan de noordelijk gelegen delen, maar als je sportief ingesteld bent is het zeker haalbaar om de 6 kilometer tot het bezoekerscentrum en O’Brien’s Tower te wandelen en weer terug.  Dan heb je alvast de mooiste formaties gezien.

Vanuit Doolin zijn er ook mogelijkheden. Van hieruit wandel je 8 kilometer tot het bezoekerscentrum en er zijn shuttlebussen voorzien.  Heb je graag meer achtergrondinformatie over de locatie en de geschiedenis dan kan het interessant zijn om voor 10 euro per persoon een geleide klifwandeling te boeken bij expert Pat Sweeney.
Doolin Cliff Walks

Accomodatietip!

Wij verbleven in het Doonagore Farmhouse, een gezellige B&B vlakbij. Pat is de echtgenoot van gastvrouw Mary.

Doonagore Farmhouse

DOONAGORE FARMHOUSE
Een juweeltje langs de Wild Atlantic Way en vlak bij de Cliffs of Moher. Gastvrouw Mary is spontaan, vriendelijk en staat altijd klaar om je alle info te geven over de locatie. Haar man Pat biedt tegen betaling een klifwandeling aan waarbij je professionele uitleg krijgt over het natuurspektakel.
GPS : 52.997931, -9.387920
Website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *